A Demonstration of Circular Sustainability

Project: Green Solution House, Denmark

Architects: 3XN Team, Denmark

Green Solution House is more than a building. It is a neighborhood, a community and an island coming together to explore and demonstrate circular sustainability. It consists of a conference centre and hotel on the island of Bornholm built using innovative green solutions. The project is a prime example of regenerative architecture with an aspiration to eliminate the concept of waste.

Context

The vision for Green Solution House is to be a demonstratorium for circular sustainability with three goals: 1) To demonstrate green solutions; 2) To promote continuous improvement; and 3) To enable knowledge sharing. The design of the building itself is based on several parameters to showcase a holistic approach to sustainability. The building has been certified according to DGNB standards, documented as an Active House and accepted in the Cradle to Cradle registry.

The renovated hotel rooms and new conference building reach out into the surrounding nature park, where seasonal lakes ensure that all water is handled on site while creating habitats for local biotopes and red- listed species. Your comfort is at the centre of all experiences at Green Solution House; and this comes from being in the ever presence of the surrounding nature, the clean air from the ocean, and the abundance of daylight everywhere.

Sustainability Strategy

Green Solution House aims to be a showcase for state-of-the-art sustainability to attract green conferences. Here, the aspiration is to eliminate the concept of waste. In order to do so, materials can be disassembled and recycled or are biodegradable. Active materials purify the air, both indoors and outdoors, while a regenerative system has been created in which an algae filter cleanses wastewater to drinking water quality. Another such system transforms kitchen leftovers to nutrients and clean energy.

Circular sustainability has been explored through multiple sustainable strategies that are constantly informed by local conditions and the pragmatic use of resources: On-site energy production, natural technology, intelligent indoor climate, design for disassembly, clean air and daylight, and a reclaim-reuse-renovate approach to the existing buildings and interiors. The smart hotel rooms feature a custom-designed app that tracks the impact of the guest’s stay, monitoring water and energy consumption, daylight levels, air quality, temperature and humidity levels.

Materials and Structure

We developed our own material filter to select materials, prioritising certifications and environmental labels, recyclability, social responsibility, use of resources, safety of compounds, and energy in production, to name a few. Through dialogue with local manufactures, waste streams were also mapped out that could be upcycled in Green Solution House. Left-over dust and chips from the local quarry created when cutting stone were used in the bitumen-free parking area. A local glass academy donated waste glass that was tumbled in a cement mixer and used to pave the walking paths in the garden with permeable eco resin. Instead of transporting materials and services to the island, local options were selected wherever possible. Concrete elements for the entrance were cast 5 kms from the site and granite sourced from a quarry 10 kms away.

Active materials, including carpets, plasterboard and roof membrane help clean the air, while numerous windows, skylights and light channels ensure that abundant natural light reaches the guests and staff throughout the facility. Local biotopes are planted in the landscape to strengthen the native biodiversity, while the restaurant continually serves
local produce.

FACTFILE

Client: Hotel Ryttergården
Design team: Kim Herforth Nielsen, Kasper Guldager Jørgensen, Peter Feltendal, Laura Diestel, Majbritt Lerche Madsen, Morten Norman Lund, Tore Banke and Simon McKenzie
Built-up area: 4,500 sq m
Cost of project: 65 million DK / INR 77 crore approx

Year of completion: 2013