Mixed-use rectilinear composition

Project: Stellar, Ahmedabad, Gujarat

Architects: SANJAY PURI ARCHITECTS, MUMBAI

A rectilinear composition of offices that open onto landscaped terraces along an arterial city road, Stellar is a commercial building with retail spaces at the three lower levels and offices at the upper four. This 110-metre-long building is fragmented at the upper floors with north-facing terraces and is punctuated by a large two-level angular office spaces in the northwest corner.

Designed in conformation with a very specific brief, the retail spaces occupy the lower levels along the extensive road frontage. Small offices constitute the upper levels with 30 percent of these opening onto landscaped terraces. The owner of the development wanted a clearly discernible office space of 500 sq metres.

Angular folded planes create this office, set back from the road junction at the northwest corner, and punctuating the rectilinear composition of the rest of the building. Created with rust red-coloured composite aluminium sheets, this angular office volume is nestled within an open north-oriented terrace. The space is deliberately designed to contrast with the rest of the building, creating an interesting juxtaposition of colour, volume and geometry, in addition to creating an individual identity based on the brief. The simple rectilinear geometry with muted colour tones and the complex angular geometry awash with colour contrast create a unique composition.

Large openings towards the northern side and smaller recessed windows on the southern side reduce heat gain in response to the project’s location in Ahmedabad city, where temperatures are in excess of 35°C for eight months annually. All the terraces are connected to a rainwater harvesting tank and all water is recycled and reused. Solar panels on the terrace harness the abundant solar energy available. This office and retail space building is contextual to the site’s location, climate and the client’s brief, amalgamating them all cohesively.

Photo credit: Abhishek Shah
Drawing credit: Sanjay Puri Architects

FACTFILE
Client: Dushyant Goswami, Suvidha Projects

Lead architect: Sanjay Puri

Design team: Toral Doshi, Manisha Rana, Shivani Awasthi, Jay Patel, Shachi Patel, Tshering Bhutia

Consultants: Engineering – Ducon Consultants Pvt Ltd; PT vendor – Post Tension Services India Pvt Ltd; Services – INI Infrastructure & Engineering; Interior Design & Landscape – Sanjay Puri Architects

Collaborators: Main Contractor – Spartan Builders Pvt Ltd; Fabricator – Real Image

Construction: RCC structure, PT frame structure

Finishes: Neolith cladding for main structure; Aluminium composite panel for the private office

Plot area: 5,717.5 sq m

Total built up: 18,580 sq m

Year of completion: 2019