Contemporary panache and indispensable workplace wellness…

Project: Sangini House, Surat

Architects: Urbanscape Architects, New Delhi

The architecture and design of the project explores ways in which it can respond to the context and spirit of the heritage in which it stands. This office building characterizes new strategies for a flexible, column-free office space that creates a new urban venture in the city’s dense business district.

Established in 1984, the client is a leading construction firm delivering technical in building design. The site for the new office building is located at the Canal Road. The areas on the Vesu–Canal corridor area are redeveloped and the roads are newly constructed. The scheme is envisioned as an upcoming real-estate epicentre providing a revived infrastructure and a healthy lifestyle for its inhabitants. Starting from their workplace, the group aims to cast several residential and commercial buildings in the area.

The project is a product of the successful collaboration between Utopia Designs and Urbanscape Architects. The project holds significance in urban, environmental and contextual terms– an upscale design that is decoded/inherited from brand’s ethos and values.

An irregular site with mandatory setbacks, offered the opportunity of a triangular footprint. Conceptualising the design as a sculptural manifestation, the initial design ideas were developed as a work of art that would challenge the archetypal structural systems and the notion of a building, while showcasing the ethos of the brand, capability and expertise in the developer domain. The design intent was to create a dynamic built volume that would encourage the visitor to come into the space and the building. As a result, cantilevered floor plates that defy the conventional grid structure with post-tensioned sweeping floors have been cast along with exposed concrete walls that are structural in nature.

The nature of the family business and the resultant hierarchy plays a crucial role in spatial planning and movement in order to determine the connections and vertical segregation. The family-run business has excelled through the last four decades, making the terminology corporate ‘house’, extremely pertinent. Extending the home into the workspace, a personal, sensitive and conscious experience is created within the building through the hierarchy of spaces and their interconnectivity. A small floor plate results in its segregation from the vertical core that comprises two lifts and a staircase.

Guided by the building’s unusual design, distinctive profile and an appropriate orientation adopted through sun path analysis, the environmental strategy exploits the various factors to enable programmatic and functional success. The stone skin with three-dimensional perforations envelopes the core and provides shade from the harsh sunlight of the south and west throughout the day. The skin wraps around on the fifth and sixth floor to unify the structure and create an inviting and invigorating volume or the five floor high entrance. The entrance is where the private world of the tower meets the public realm and this soaring light filled space tones down the scale, making it look proportionate to the floor plate. The voluptuous space of the eight-storeyed structure transforms visibly into a five-storeyed structure, a warmer, more approachable and composed space therefore justifying the use of the word ‘house’ and departing from the overtly used word ‘corporate’.

From the entrance, the visitor is directed along the sweeping skin into a double height atrium which opens into a court. Daylight is drawn into the various office levels and down through the building via the atrium. The inclusion of ample daylight ensures a clarified and celebrated movement through the building that provides a physical and psychological balance to the employees.

Other active means of energy systems in the building include rainwater harvesting and drip irrigation systems which are used to optimize water consumption, radiant floors and ventilation systems that cater to the cooling needs. Together with the highly efficient services equipment and systems in the building and the façade design that is integral to the energy strategy, the building aims to achieve a platinum green rating.

The project stands as a testament to the brand’s values, designed in response to context, heritage and functionality. A rather distinctively designed building, it is a new-age epitome of urban culture and environmental sensibility.

Photo credit: Andre Fanthome

FACTFILE

Client: Adarsh Patel

Design team: Dinesh Panwar, Apurva Desai, UrvakshChichgar, Vipul Nakrani, Bhavin Swami, Unnati Patel, Dishant Patel, Suryaveer Patnaik, Riddhi, Mihir

Consultants: Hiren G Desai, Sai Consultants (Structural), Abtech Electricals (Electrical), Chintan | design (Landscape), Odyssey (Façade Design), Mandala consultants (Lighting consultant), Lumenatix (Facade Lighting), Vibhor Sogani (Lobby sculpture), DBHMS – JAY AIR (Mitsubishi electric) (HVAC), DBHMS (Plumbing)

Built-up area: 26749sq ft

Year of completion: 2019