A continuous dialogue with exterior is the driving force of the design…

Project: Myrah Boutique, Indiranagar, Bengaluru

Architects: Mistry Architects, Bengaluru

The project is a ‘haute couture’ fashion house. Its setting in a corner property ensured the best vantage point, which was leveraged in design by combining varying volumes and skylights to enhance the visibility of the flamboyant display. An existing bottle brush tree weaves its way into the three levels creating a natural backdrop for the decor.

A continuous dialogue with exterior is the driving force of the design highlighted through the spatial organisation and the use of materials. The boutique spreads over three floors.

Based on the clients’ brief and requirements, the lower level is designed as a display gallery of Indian ethnic wear. The gallery opens out into a breakout, semi-covered area that is used for customer interactions. A light staircase in steel and wood spans across the length of the store creating a window display area on the façade and partially screens the store interiors.

Antique mirror frames, artwork and accessories embellish the display area and enhance the ethnic theme. Skylights and cut-outs create an interesting play of light and shade that allows for displays of garments at a larger scale. The wooden members held with MS supports cladded in wood are suspended from the ceiling allowing maximum emphasis on the clothing display.

The first floor accommodates the western clothing section along with the trial rooms and toilets. Part of the indoor display area facing the façade is separated with a glass partition and allow the bottle brush tree to grow and in turn creates a green backdrop for the designer consultation area. Modular display units made of board and off white painted finish allow various permutations and combinations of grouping the units, giving flexibility to the interior layout.

A perforated metal screen wraps the toilet entry door, and allows display of clothing accessories. Colour palette– the earthy floor tiles connect all the floors, interspaced with wooden staircases. The textured walls and plain ceiling are kept off white and understated to ensure maximum emphasis on the clothing display. Wood and veneer are used predominantly in the ground floor for display units and accessories, blending into the ethnic setting. The first floor display units are kept in off white colour with shades of aqua blue brought in through the curtains, lights and furniture upholstery.

Skylights bring in interesting shadow patterns on the blank walls in the gallery. Lighting is predominantly done with LED track lights that give flexibility to focus on the displays. Droplights form accents enhancing the décor of the interiors.

Photo credit: Umeed Mistry

FACTFILE

Design team: Ar Renu Mistry and Ar Sandeep Umapathy

Built-up area: 1300sq ft

Year of completion: 2018